2015. március 6., péntek

20 KÖNYV NŐNAPRA – ezekkel biztosan nem fogsz mellé!


Nőnapra könyvet venni ajándékba – a legegyszerűbb feladat. A világirodalom tele van nőkről szóló, a női lélek rejtélyeit feltáró, romantikus, vidám, szórakoztató és elgondolkodtató könyvekkel. A választás persze csak annak egyszerű, aki ismeri a könyveket.


Segítség a férfiaknak – íme a saját listám azokról a könyvekről, amiket ajándéknak javaslok, mert olvastam, vagy ráadásul én magam írtam. 20 könyvet ajánlok. Azért ilyen sokat, mert, egyrészt nehéz a könyvek közül választani, másrészt, több lehetőséget szerettem volna kínálni, arra az esetre, ha egy-egy könyv már ott áll a könyvespolcon.
Jöjjön a kínálat! Ezekkel biztosan senki nem fog mellé!


KÖNYVEK NŐKRŐL, NŐKNEK


TIZENÉVESEKNEK

Szabó Magda: Abigél
Kitűnő lányregény. Szórakoztató és mégis komoly történet arról, hogyan élik mindennapjaikat az ország legszigorúbb leánynevelő intézetének növendékei. Min gondolkodnak, nevetgélnek, hogyan szegik meg a szabályokat, miként tréfálják meg tanáraikat, mit gondolnak a szerelemről, a felnőtté válásról és a felnőttek világáról.


Erich Kästner : A két lotti
Egy egymástól elszakított ikerpár története. A két lány egy véletlen folytán ismeri meg egymást, és addig egyikük sem nyugszik, amíg újra össze nem hozzák a szüleiket. Mosolyogtató, kedves, cselszövésekkel teli történet.


Szilvási Lajos: Egymás szemében

Egy tizenéves szerelem története. Fiú és lány mindig másképp látja az élet dolgait, a regény ezt Tamara és Attila naplóján keresztül mutatja meg. Érdekes látni, hogy tizenévesként hogyan gondolkodnak, és hogyan szövődik köztük a szerelem.


Palotai Boris: Zöld dió
A hatvanas évek igazi sikerregénye. Bár a fiataloknak írt könyv több mint 30 éve íródott, s azóta a mindennapok igencsak megváltoztak, érdemes elolvasni, mert, amellett, hogy a ma fiataljai megismerhetnek egy másik kort, egy most is aktuális kérdésre kereshetik a választ: ki miért válik olyanná, amilyen.


Sophie Kinsella: Egy boltkóros naplója

A regény szereplője „boltkóros”. Nemcsak örömet okoz neki, ha valamit megvehet, hanem rosszul érzi magát attól, ha ezt nem teheti. Úgyhogy csak vásárol, vásárol és vásárol… Még akkor is, ha már többszörösen kimerítette a hitelkereteit. A könyv szórakoztat és elgondolkodtat: tényleg szükségünk van arra, hogy ennyi mindent megvegyünk?


ROMANTIKUSOKNAK

Charlotte Brontë: Jane Eyre
Egy árvaházban felnőtt lány története, aki egy kastélyban tanítónőként helyezkedik el, és beleszeret a ház urába. Ám a kastély és a férfi sötét titka váratlan akadályt állít boldogságuk elé. Jane-nek és Mr. Rochesternek is súlyos megpróbáltatásokon kell átesnie, míg kiderül, vajon lehet-e reményük a megalkuvás nélküli beteljesedésre.


Jane Austen: Emma
Vidéki angol úriházak, derűsnek, kiegyensúlyozottnak tűnő mindennapok – Jane Austen regényeiből jól ismert környezet. E regény olvasója is ebbe a világba pillanthat be. A történet középpontjában három ifjú pár félreértéseken és viszályokon át győzedelmeskedő szerelme áll, s az írónő, főszereplőjével, Emmával végigjáratja a csalódások, kisebb-nagyobb bánatok, tanulságok iskoláját.


Emily Brontë: Üvöltő szelek
A világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története. Szerelem, gyűlölet, bosszú – így jellemezhető nő és férfi, Catherine és Heathcliff szenvedélyes kapcsolata. Síron túl tartó szerelem. Izgalmas, romantikus, kihagyhatatlan!


Robert James Waller: Madison megye hídjai

Egy váratlan találkozás, egy hirtelen jött szerelem, ami örökre megváltoztatja egy férfi és egy nő életét. Szívszorító történet arról, mi játszódik le egy nőben, ha rádöbben, világ életében másfajta élet vonzotta, mint amit valójában él. De vajon lehet-e, szabad-e, akar-e és tud-e ezen változtatni? Nem könnyű a döntés.


Móricz Zsigmond: Pillangó
Hitves Zsuzsika és Darabos Jóska története, akik között szerelem szövődik, de nem lehetnek egymáséi, mert mindketten szegények, és a szüleik mindkettejüknek módos párt néztek ki. Tiltják őket egymástól, de érzelmeik, makacsságuk, dacosságuk ellenére is legyőzhetetlenek. A regény egy szerelem ébredését és minden akadályon való győzelmét kíséri végig.



SZÓRAKOZNI VÁGYÓKNAK

John Updike: Az eastwicki boszorkányok

Három fiatal, többgyermekes elvált asszony éli az életét a magánnyal vívott nehéz küzdelemben New England egy tengerparti településén. A női magány legyűréséhez viszont férfi szükségeltetik – és, persze, női praktika. Boszorkánytudomány. Egy nap aztán megérkezik a várva várt férfi. Vagy, lehet, hogy maga az Ördög?


Ferenczik Adrienne: Napfényes Riviéra

Lehetséges, hogy egyetlen véletlen, egy titokzatos vörös hajú nő megjelenése tönkretesz mindent, amit férfi és nő felépített? Vagy feledhető a múlt, megbocsátható a hiúságból fakadó gyöngeség, és csakúgy, mint a Napfényes Riviéra című szappanoperában, végül ki-ki azt kapja, amit megérdemel? A regény fordulatos története (saját regény, bátran ajánlom) gyakran életfogytig kergetett illúzióinkkal szembesít, őszintén, szórakoztatóan.


Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Ha Bridget Jones, akkor a harmadik napló is csak jót tartogathat az olvasóknak. Bridget visszajött – és bármilyen meglepő, közben felnőtt lett, legalábbis egy kicsit. Már ötvenegy éves, de a körülmények szerencsétlen alakulása folytán megint egyedül van, és két kisgyerekről is gondoskodnia kell. És persze időt szakítani szexi, fiatal fiújára.


Mia March: Meryl Streep filmklub

Három fiatal nő közös gyermekkoruk helyszínén találja magát, és egy tengerparti fogadóban kénytelenek átvészelni egymás társaságát. Egy megrendítő bejelentés – és mindhárman újraértékelik az életüket. A regényben új szerelmek szövődnek, régi kapcsolatok élednek újjá, miközben a szereplők estéről estére Meryl Streep filmjeit nézik.


Carole Matthews: A Csokoládéimádók Klubja

Ha valakinek nem Meryl Streep filmjei jönnek be, hanem inkább a csokoládé, akkor itt egy másik klub: a csokoládéimádók klubja. Lucy Lombard csak egy valaminek nem tud ellenállni: a csokoládénak. Szerinte a csoki jó fejfájásra, összetört szívre, meggyötört lélekre, és ellenszer az élet apró bosszúságaira. Barátnőivel megalakítja hát a csokoládéimádók klubját, ahol mindent és mindenkit jól kibeszélnek. Hát nem édesek…


A NŐI LÉLEK ELEMZŐINEK

Szabó Magda: A danaida
Egy könyvtáros nő története. Katalin szeretni tudó, megbántott, félénk, visszahúzódó, de jó szándékú fiatal nő. Új munkahelyre kerül, ahol megismerkedik egy asszonnyal, aki a könyvtárban nemcsak könyvet, hanem megözvegyült vejének – elhunyt lánya helyett – valójában feleséget is keres. A házasságkötéssel Kati nem mindennapi családba, különleges élethelyzetbe, és még különlegesebb szerepbe kerül. Áldozatkészségét kihasználják, ő pedig csak sodródik az árral… Kitűnő regény remek karakterekkel.


Jókai Anna: Éhes élet
Napjaink története, sokszereplős családregény. Életük lehetne édes, de sokkal inkább „éhes”. Mindenki vágyik valamire, ki pénzre, ki sikerre, ki hírnévre, de leginkább a szeretetre éhesek. A regényben a különböző korú és eltérő társadalmi csoportban élő családtagoknak nemcsak a történetét, hanem a gondolataikat is megismerhetjük. 


Ferenczik Adrienne: Incognito
Az Incognito egy hangulatos hotel, ahol három különböző korú nő egy éjszaka lelkileg egymásra talál. Egyikük elhunyt férjét siratja, másikuk azért ment a hotelbe, hogy végre eldöntse, kilép-e a házasságából, a legfiatalabb nő pedig szerelmi csalódásában öngyilkosságra készül. Mindannyiuknak oka van a keserűségre, s ha másként is látják saját párkapcsolatukat, az Incognito bárjában kiderül, hogy a sokévnyi korkülönbség és az egymástól eltérő problémáik dacára sokkal több bennük a közös, mint amennyit a fantázia felölelni képes.


Kováts Judit: Megtagadva
A könyv szerzője hosszú éveken keresztül készített interjúkat szemtanúkkal a háborúról, a frontról, az orosz megszállásról, majd a kuláküldözésekről, a kollektivizálásról. A huszonhárom személlyel készített interjú egyik fontos forrása lett a regénynek, melynek témája a II. világháború, narrátora pedig egy 85 éves asszony, aki ’44-ben érettségi előtt álló diáklányként élte át az eseményeket. Az írás az ő kettétört életén keresztül mutatja meg a háborút úgy, ahogy a levéltári forrásokból és történelemkönyvekből sohasem ismerhetjük meg.


Lévai Katalin: Varázskert
"Nem tudhatod, mit érez egy nő, amikor rájön, hogy senki nem szereti igazán, és csak akkor él, amikor becsukja a szemét és álmodik. Az álmok még mindig biztosan állnak" - mondja a regény hősnője, aki kettős életet él. Egy valódi életet a férjével, és egy másikat, amit gyerekkori szerelmével álmodott meg magának. A regény egy nő fantáziavilágába kalauzolja az olvasót.


Kellemes válogatást, jó olvasást és boldog nőnapot! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése